sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kinkun paistoa ja joululaatikoita

Tässä ohjetta jouluruokien tekoa varten. Itse teen aina pikkujouluksi joululaatikoita isomman satsin, josta pakastan oikeaa jouluateriaa varten raakana osan. Pakastettu RAAKA-laatikko sulatetaan hitaasti jääkapissa ja paistetaan allaolevilla paisto-ohjeilla Jouluaattona. Maku ei kärsi pakastuksesta ja helpottaa huomattavasti jouluaaton valmisteluita. Suosittelen!!! (Maksalaatikko ei meidän perheessä kuulu kuin pikkujoulupöytään, joten sen raakapakastusta en ole kokeillut) 

Kinkun paisto

Pakastekinkun paistossa varmaankin tärkeintä on tuo pitkä, hiljalleen tapahtuva sulatus. Jääkaappiin 2-3 päivää aikaisemmin ja huoneenlämpöön tunteja ennen paistoa. Kinkun sisälämpö saisi olla n. +10 astetta ennen uuniin laittoa. Huuhtele kinkku kylmällä vedellä ja kuivaa se ennen paistoa. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin paistoa varten. Itse paistan kinkun aina kinkkupussissa (leikkaa yläosaan aukko). +100 astetta uuniin ja  arvioitu paistoaika on n. 60-70 min/kg. Kinkku on kypsä, kun sisälämpö on 77-80 astetta. Itse otan 77 asteessa pois uunista, kypsyminen jatkuu vielä tämän jälkeenkin. Jos haluat murean, kuivemman kinkun, niin ota vasta 80 asteessa.
Pikkujoulua varten osin luuttoman pikkukinkun. Alakuvassa kinkku tullut juuri uunista.


 ÄLÄ kaada paistonesteitä viemäriin!!! Uunista poisoton jälkeen aseta folio kinkun päälle ja anna jäähtyä rauhassa n. tunti. Poista verkko ja päällä oleva rasva vasta tämän jälkeen.

Kuorruta sipaisemalla sinappia (mikä tahansa sinappi käy) kinkun pintaan, ripottele päälle korppujauhoja. Halutessasi aseta kokonaisia neilikoita päälle. Kuorruta +225 asteessa 10-15 min, kunnes kuorrutus on saanut hieman väriä. Neilikoista tulee niin voimakasta makua, että lisään nykyään neilikat koristeeksi kinkun pintaan vasta kuorruttamisen jälkeen. Alla kuorrutettu kinkku. 



Imelletty perunalaatikko

2kg jauhoisia perunoita
4rkl vehnäjauhoja
50g voita
8dl täysmaitoa
2 tl suolaa
(2rkl siirappia)

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsär perunat kuumina. Survo ne hyvin nuijalla ja lisää sekaan vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Anna survoksen imeltyä lämpimässä uunissa 60-70 asteisena massana 3-5 tuntia (tarkkaile massan lämpötilaa lämpömittarilla). Sekoita imeltyvää massaa muutaman kerran imeltymisen ajan. Lisää tarvittaessa vähän vettä.

Alla kuva imeltyneestä seoksesta.


Kun seos on imeltynyt, siis löysentynyt ja maistuu hieman makealta/imelältä, niin lisää voi, maito ja suola hyvin sekoittaen. Halutessasi voit lisätä hieman siirappia.
Alla kuva uuniin mennossa olevasta perunalaatikosta.


Kaada voideltuun kahteen 1,5l:n uunivuokaan tai yhteen isompaan 3-4l:n vuokaan, seos kiehuu helposti yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia.

Porkkanalaatikko

1kg kuorittuja porkkanoita
5 dl vettä
1 tl suolaa
1,5dl puuroriisiä
2 sipulia
25g voita
2dl kuohukermaa
1 dl täysmaitoa
1-2 munaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
valkopippuria
muskottipähkinää

Keitä paloitellut porkkanat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvesi talteen ja pane riisit siihen kiehumaan. Silppua sipuli ja kuullota miedolla lämmöllä voissa. Soseuta porkkanat ja sipuli, lisää kerma, maito, munat, siirappi ja mausteet. Kun riisit ovat kypsiä, yhdistä muihin aineksiin. Tarkista maku. Kaada seos voideltuun 2l:n vuokaan. ripottele pinnalle korppujauhoja, tee kuvioita lusikan kärjellä ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista 200 asteessa 45min.



Lanttulaatikko

1kg lanttua
2 sipulia
25g voita
2dl kuohukermaa
2 munaa
1/2 dl siirappia
1 tl suolaa
valkopippuria
1/4 dl korppujauhoja

Kuori ja kuutioi lantut. Keitä pehmeiksi vähässä vedessä, kaada keitinvesi pois. Silppua sipuli ja kuullota paistinpannussa voissa pehmeäksi. Soseuta lantut ja sipulit. Lisää kerma, munat, siirappi, mausteet ja korppujauho. Kumoa voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Kuvioi pinta lusikalla ja laita voinokareita päälle. Paista 200 asteessa n. tunti. 


Yläkuvassa lanttukuutiot kiehumassa, alakuvassa porkkana- ja lanttulaatikot menossa uuniin, toisesta puuttuvat vielä voinokareet.



Maksalaatikko

250g jauhettua naudan maksaa
1 litra täysmaitoa
1,25 dl puuroriisiä
1 kananmuna
50g voita
1 sipuli
1 dl rusinoita
0,8dl siirappia
2 tl suolaa
meiramia
valkopippuria

Keitä riisit maidossa pehmeäksi puuroksi. Silppua sipuli ja kuullota voissa pehmeäksi. Sekoita jauhettu maksa jäähtyneeseen puuroon. Lisää kanamuna, kuullotettu sipuli, rusinat, siirappi ja mausteet sekaan. Kaada seos uunivuokaan. Paista 175 asteessa n. tunnin ajan.

Bataattilaatikko

1kg bataattia
1 sipuli
25g voita
1,5 dl kuohukermaa
1/4 dl korppujauhoja
1 muna
1/2 dl siirappia
1 tl suolaa
valkopippuria

Kuori ja pilko bataatti. Keitä kypsäksi. Silppua sipuli ja kuullota voissa. Soseuta bataatit ja sipuli. Lisää kerma, korppujauho, muna, siirappi ja mausteet. Tarkista maku. Päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Tein yhden version lisäämällä päälle paiston viimeisen 10 minuutin ajaksi vuohenjuuston siivuja. Tuli ihanaa... jos tykkää vuohenjuustosta.

Alla kuvassa hellalla kiehumassa porkkanalaatikon riisit, lantut ja maksalaatikon riisipuuro. Porkkanat jo valmiina.


 Alla kuvassa valmiit joululaatikot:
vas. ylhäällä lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko,
alhaalla vas. maksalaatikko ja porkkanalaatikko. 


Helppoa ja erittäin hyvää!!!

Nautitaan hyvässä seurassa!

Satu

teksti päivitetty 9.12.2018


1 kommentti:

  1. Hei, huomasin "virheen" tekstissä. Kinkun voi paistaa 100-125 asteessa, itse olen paistanut 100 asteessa. Aiemmassa versiossa kerroin paistaneeni 125 asteessa... Nyt asia korjattu.

    VastaaPoista