torstai 18. syyskuuta 2014

Omppuhilloa ja puolukkahilloa

Heips!

Säilöntäkausi alkaa olla lopuillaan. 
Vadelmia tuli tänä vuonna sen verran hintsusti, ettei hilloa saatu ollenkaan. Pakkaseen on kyllä kerätty lähemmäs 10 litraa. Vadelmia kuluu kakkuihin ja muihin leivonnaisiin sen verran reippaasti, ettei tuosta määrästä nyt riittänyt hilloamiseen. 

Omppuvarkaissa on käyty iskän puutarhassa. Oma puna-kaneli tuotti tänä vuonna peräti yhden omenan :) No, iskän omenoista on nyt syöty omppupiirakkaa, omena-kaurapaistosta, tehty omenasosetta... Edelleen niitä tuosta löytyy, ehkäpä vielä omenamuffareita... mitä muuta?

Omenasosetta teen ilman omenoiden kuorimista, tuollahan ne kattilassa pehmenevät ja soseutuvat hilloksi viimeistään sauvasekoittimella. 


Omenasose

n. 2kg omenoita lohkoina (siemenkodat poistettu)
n. 2dl + 2dl vettä
1kg hillosokeria
2 tl Atamonia

Pese omenat ja poista siemenkodat. 


 Lohko omenat, punnitse kattilaan sopiva määrä ja keitä omenat pehmeäksi pienessä vesimäärässä. 
(Itselläni on aina järkyttävä punnitus-operaatio tässä vaiheessa, koska en omista talousvaakaa. Siispä keittäjä + tyhjä kattila perusvaa'an päälle, paino muistiin ja sitten lisää punnituksia kattilan täyttyessä omenoista....) 


Soseuta omenat sauvasekottimella, lisää 2dl vettä ja 1kg hillosokeria. Keitä n. 10 minuuttia, sekoita, palaa pohjaan herkästi. Lisää keittämisen jälkeen 2tl Atamonia sekaan. 


Tölkitä puhtaisiin, kuumennetuihin purkkeihin. Säilytä viileässä. 


Jo muutaman vuoden ajan olen käynyt lällärimäisesti puolukassa torilla... 
En vaan kykene menemään tuonne metsään hirvikärpästen syötäväksi... 
Tyhmää!!! 
Tykkäisin kovasti marjastamisesta, mutta kun ei pysty, niin ei vaan pysty!!!

Mutta täytyy sanoa, että kun 5kg:n laatikko tuoreita puolukoita maksaa torilla halvimmillaan 15 euroa, niin ei sitä ainakaan rahan takia kannata sinne metsän perukoille lähteä.

Jostain syystä meidän nelihenkinen perhe kuluttaa mielettömän määrän puolukkahilloa vuodessa. Viime vuonna tein koko 5kg:n satsista hilloa ja se loppui viime viikolla. 
Siispä tänäkin vuonna sama määrä puolukkaa päätyi hilloksi.


Puolukkahillo

n. 3 litraa puolukkaa
3,5 dl vettä
1kg sokeria

Puolukassa on itsessään pektiiniä, joten hillon tekemiseen ei tarvita hillosokeria. Marjan happamuus myös säilöö hillon, joten erityisiä säilöntäaineitakaan ei tarvita,

Kaada puolukat kattilaan ja kaada sekaan vesi. 
Kuumenna marjat hitaasti ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia.


Nosta kattila levyltä ja kaada joukkoon sokeri. Sekoita silloin tällöin, kunnes sokeri on liuennut. Kuori pintaan muodostuva vaahto pois. 


 Tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Käyttövalmista, hillottunutta, seuraavana päivänä.


Tein kolme satsia... n. 7 litraa valmista puolukkahilloa... ;)


Näillä mennään...

Satu2 kommenttia:

  1. Oletpas ollut ahkera. Puolukat maistuu itsellekin, mutta omenat syön vain omenina ja paistoksessa. Tänään kyllä maistoin todella hyvää omenajäätelöä. Siinä voisi olla ideaa kokeilla itsekin tehdä.

    VastaaPoista
  2. Kaikenlaiset omena-ideat ovat oikein käteviä näin omppuaikaan. Siispä omppujädeä täytyy kyllä kokeilla, kuulostaa hyvältä. Meillä on kaksi omena-allergista, joille käy vaan nämä presessoidut tuotteet... mutta eipä kyllä kauheasti tule itsekään raakana syötyä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...