keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Mallaslimppu eli saaristolaisleipä, maidoton

Tervehdys!
Uuni on käynyt jälleen kuumana ja tuottanut tällä kertaa mallaslimppuja.
Meillä näitä leipiä on kulunut jo useampi, ne kun sattuvat olemaan lasten suosikkeja.

Löysin Kinuskikissan kirjasta ohjeen maidottomaan mallaslimppuun ja täytyy kyllä sanoa, ettei maullansa häviä piimäversiolle... :)

Mallaslimppu 

1 l appelsiinimehua
2 palaa (à 50g) hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
13 dl vehnäjauhoja

Voiteluun 2 tl siirappia, tilkka vettä

Tee taikina mahdollisimman suureen kulhoon. Murenna hiiva kädenlämpöiseen appelsiinimehuun, sekoita. Lisää siirappi, suola, kaljamaltaat ja leseet. Lisää jauhoja n. 1dl kerrallaan. Sekoita lastalla tai kauhalla. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 1,5 tuntia.

(taikina kohosi niin paljon, että annoin sen kohota kulhossa 1 tunnin ajan ja jaoin sen sitten leipävuokiin nousemaan 30 minuutin ajaksi)

Voitele kolme leipävuokaa (à 1,5 litraa) ja jaa taikina niihin.



Tai jaa taikina neljään kaupassa myytävään 1 litran pahvivuokaan.


Paista 175 asteessa n. 1,5 tuntia. 
Kun leivät ovat olleet uunissa n. 1 tunnin ajan, voitele pinnat vesi-siirappi -seoksella. 



   
Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.


Maku tuntuu vain paranevan päivä päivältä säilytyksen aikana.

Satu

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää ja kiitos ohjeesta. Ihanko sähköuunissa paistoit noin komeaksi? Liisa

    VastaaPoista
  2. Kyllä, ihan tavallisessa sähköuunissa. Eipä löydy leivinuunia tästä talosta... ;)

    VastaaPoista