torstai 30. huhtikuuta 2015

Hyvää Vappua ja munkkiresepti

Heippa!

Vappuaatonaattona päätin vielä työpäivän päätteeksi tehdä munkkeja.
Siman sain viime tipassa pullotettua maanantaina, joten eiköhän ole kypsynyt, kun kypsyttelin sitä vielä huoneenlämmössä... :)

Siman ohjeen löydät täältä.


Munkit (16kpl)

2,5 dl maitoa
25g hiivaa
1,25dl sokeria
1 rkl kardemummaa 
1 tl suolaa
1 muna
7,5-8 dl vehnäjauhoja
100g voita

paistamiseen: rypsiöljyä
pinnalle: sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää hiiva murustellen. Lisää sokeri, kardemumma (voit laittaa ohjetta vähemmän, itse tykkään runsaasta kardemumman määrästä), suola ja muna. Lisää jauhoja samalla taikinaa hyvin alustaen ja lisää lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.


Leikkaa taikina 16 osaan, jätä muutama pieni pala taikinaa sivuun koepaistoa varten. Pyörittele taikinapaloista pallot, paina keskelle reiät ja muotoile reikämunkeiksi.


Laita munkit kohoamaan 30min ajaksi 40 asteiseen uuniin. Laita rypsiöljy kohoamisen puolen välin jälkeen levylle kuumenemaan, hyvä lämpötila paistolle olisi 180 astetta. Itselläni ei ole noin korkeisiin lukemiin menevää lämpömittaria, joten teen aina koepaistot. Jos taikinanokare paistuu kypsäksi 1 min ajassa, on öljy sopivan lämpöistä.


Sitten paistelemaan.


Tällaisia munkkirinkilöistä tuli. 
Itse sokeroin kuivumisen jälkeen vain ne munkit, jotka syödään heti. Muut odottavat pussissa huomista, jolloin ne lämmitetään mikrossa ja sokeroidaan kuumina.


Tässä muutama kuva sokeroiduista munkeista.


Uunissa kohotus oli kyllä hyvä, munkeista tuli pintarapeita, mutta ihanan pehmeitä ja ilmavia. 
Just niin kuin pitikin!! :)


Ihanaista Vappua.
Perinteisesti kylmää ja lumisateista.... :)


Terkuin, Satu


3 kommenttia:

  1. Iloista Vappua Satu! Tv Liisa

    VastaaPoista
  2. Meillä vielä munkit leipomatta..
    Leppoisaa vapun jatkoa! :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...