sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Lego Friends -täytekakku (gluteeniton, vähälaktoosinen)

Heips!

Synttärikakku-päivitykset jatkuu... :)
Täytekakku tehtin gluteenittomalla kakkupohjalla, täytteinä vaniljatäyte (Kinuskikissalta) sekä mustaherukkatäyte (Tarun Taikakakut -blogista).


Lego Friends -täytekakku

Pohjan resepti löytyy täältä.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
Aseta alin kakkupohja tarjoilulautaselle tai kakkukuvun pohjan päälle, mutta huomaa, että valmista kakkua ei kovin helposti saa siirreltyä kokonsa vuoksi. Aseta irtopohjavuoan reunus kakkupohjan ympärille ja suojaa reunus joko reunakalvolla, leivinpaperista leikatuilla siivuilla tai tuorekelmulla.

Kostuta pohjalevy vaniljamaidolla.
Koko kakun kostutukseen kuluu 2-3 dl maitoa, jonka sekaan on lisätty 2-3 tl vaniljasokeria

Mustaherukkatäyte (1 väliin):
2 dl mustaherukoita
1 dl vettä
100g maustamatonta tuorejuustoa
2dl vispikermaa
1dl tomusokeria
1/4dl mustaherukkamehua
3 liivatetta

Laita mustaherukat ja vesi kattilaan, anna kiehua muutaman minuutin ajan. Painele mustaherukoita rikki reunoja vasten. Paseeraa seos siivilän läpi ja jäähdytä. Laita liivatteet pehmenemään veteen. Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi, lisää notkistettu tuorejuusto sekaan. Sekoita kermaseokseen jäähtynyt mustaherukkaseos. Kuumenna kattilassa mustaherukkamehu ja sulata liivatteet sekaan. Kaada neste ohuena nauhana kermaseokseen. 

Lisää mustaherukkatäyte kostutetun pohjalevyn päälle ja paina päälle keskimmäinen kakkulevy ja kostuta se vaniljamaidolla.

Vaniljatäyte (1 väliin):
2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2,5dl maitoa
1 keltuainen
1tl vaniljasokeria
1,5dl vispikermaa
n. 1/2 dl vaniljakreemijauhetta
2 liivatetta

Sekoita sokeri ja perunajauhot kattilassa ja lisää maito, vaniljasokeri ja keltuainen. Kiehauta kiisseli ja jäähdytä aivan kylmäksi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää kylmä kiisseli sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaniljakreemijauhe ja lopuksi liivatteet. Vaniljakreemijauheita on erilaisia, siksi määränä on n. 1/2 dl. Itse käytin Milletti-merkkistä.

Sivele kostutetun keskimmäisen kakkulevyn päälle vadelmahilloa ja kaada vaniljatäyte päälle. Ripottele kotimaisia vadelmia vielä täytteen päälle ja paina päällimmäinen kakkulevy nurinperin päälle, jolloin vadelmat painuvat täytteen sekaan. Kakun pinnalla on siis päällimmäisen kakkulevyn leikkauspinta. Kostuta ylin kakkulevy. 

Vuoraa pinta tuorekelmulla ja jos haluat oikein tasaisen pinnan, niin aseta leikkuulauta kakun päälle ja esim. maitopurkki painoksi. Anna maustua ja hyytyä useamman tunnin ajan. 


Poista irtopohjavuoan reunus, jolloin sinulla tulisi olla yläkuvan näköinen kakku.

Koska sokerimassa tarvitsee tarttumisalustan, niin seuraavaksi päällystetään kakku sokerikreemillä.

Sokerikreemi:
125g margariinia tai voita
1 tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Notkista rasva vatkaimella, lisää vaniljasokeri ja sen jälkeen tomusokeri vähitelellen sekaan. Lisää lopuksi vesi. Jos sokerikreemi on liian jäykkää, niin lämmitä sitä varovasti mikrossa lyhyen aikaa. Levitä sokerikreemi kakun pinnalle ohueksi kerrokseksi. (kuva alla)


Tämän jälkeen kaulitaan 2 x 250g sokerimassapakettia suureksi levyksi. Sokerimassa on helpointa nostaa kakun päälle kieputtamalla sitä löyhästi kaulimen ympärille ja loppuosaa kädellä tukien. Kun sokerimassa on nostettu kakun päälle, se tasoitetaan kakun myötäisesti keskeltä reunoja kohden ja ylhäältä alas. Ylimääräinen sokerimassa leikataan veitsellä kakun alareunasta irti.


Sen jälkeen kakku koristellaan haluamallaan tavalla, valmiit muotit helpottavat koristelua, mutta myös mallin mukaan kuviointi onnistuu (kuten friends-muoto). Mitään erityisiä välineitä ei siihen välttämättä tarvita, veitsi ja cocktail-tikku riittävät hyvinkin pitkälle... :)


Makoisia hetkiä.
Satu

4 kommenttia: