perjantai 13. kesäkuuta 2014

Rapsuilua

Heips!

Raparperikausi on parhaimmillaan, mutta tiesitkö tämän: raparperi on suuria määriä tuoreena nautittuna myrkyllinen. Etenkin raparperin lehti syötynä on myrkyllistä!!! Opin tuon asian muutama vuosi sitten, tosin eipä ole tullut mieleen nauttia rapsun lehtiä salaatin sijasta. Mutta eipä ole äidinmaidossa tuo tieto itselle siirtynyt. :)

 Tämän varmaan kyllä tiesit: Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia elimistössä. Sen vuoksi raparperin kanssa (ainakin suuria määriä nautittaessa) tulisi syödä jotakin maitotuotetta... Toisaalta nuo kaksi saattavat kelatoitua ja aiheuttaa mm. virtsakiviä...

HAH!! 
Nyt on lukijat peloteltu!! :)

Jos vielä uskallat käyttää raparperia, niin tässä olisi kaksi herkullista rapsupiirakkaohjetta:

Muru-raparperipiirakka

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125g voita
1 muna
1dl piimää

Täyte:
1 tlk rahkaa
0,75 dl sokeria
2 dl kermaa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl sitruunamehua
raparperin paloja sokeroituna

Kuori ja pilko raparperi. Sekoita hienoa sokeria palojen sekaan ja anna vetäytyä pohjan tekemisen ajan. Sekoita pohjan kuivat aineet ja voi keskenään. Ota 1/3 taikinaa muruseokseksi erilleen. Lisää 2/3:aan muna ja piimä. Taputtele jauhojen avulla piirakkavuoan pohjalle. Puserra liika neste pois raparperin paloista ja levitä ne pohjan päälle. 


Sekoita kaikki täytteen aineet lusikalla sekaisin ja kaada seos raparperin palojen päälle. 
Sitten päälle ripotellaan vielä muruseos.


 Paistetaan 200 asteessa n. 30-40min ajan.


Eipä tuo kauaa meidän nelihenkisen perheen kaapissa oleillut... :)



Raparperipiirakka

Tästä on olemassa varmasti vaikka kuinka monta versiota. Itse tuunasin kahdesta omasta ohjeestani tämän 60 cm uunille sopivaksi. Tuli ihanan paksu ja mehevä piirakka.



5 munaa
3,5 dl sokeria
6,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3,3 dl kermaa (tai maitoa)
150g voita sulatettuna
8-10 dl raparperin paloja sokerissa


Kuori ja pilko raparperi ja sekoita sopivasti sokeria sekaan, anna vetäytyä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää hiljalleen seokseen kerman ja sulan voin kanssa vuorotellen. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. Puserra raparpereista ylimääräinen neste pois ja ripottele taikinan päälle tasaisesti. 


Paista 200 asteessa n. 25 min.

Tarjoile kuumana jäätelön ja jäähtyneenä vaniljakastikkeen kanssa.


Raparperi maistuu ihanalle alkukesästä, loppukesää kohden makuun kait kyllästyy tai sitten varret muuttuvat puiseviksi... Niin, käytäthän ohuita varsia, paksut ovat jo alkukesästä puisevia....

Makoisia hetkiä teidän kesäviikonloppuun!!

Terkuin, 
Satu




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...