keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Nopea arkileipä

Heipähei!

Viime viikonloppuna, kun jääkaappi ammotti tyhjillään ja yritin kehitellä perheelle ateriaa, tuli tehtyä reseptilöytö. Kaapista löytyy aina aineet paksuun tomaattikeittoon, jonka päätin tekaista. Tomaattikeiton kanssa jotenkin vaan kuuluu syödä tuoretta leipää, joten ongelmana oli kehittää jostakin sitä leipää ja pikaisesti. 

Chez Jasun blogista löytyi ohje arkileipään, jota päätin kokeilla. Blogissa ei kuitenkaan ollut ohjetta jauhojen määrästä vaan suunnilleen ohjeet, miltä taikinan tulisi tuntua ja näyttää jokaisessa leivontavaiheessa. Omaan reseptiini lisäsin nyt jauhomäärät, joita itse lisäsin, voit tietysti kokeilla ihan mutu-tuntumalla, kuten Jasukin. 

Leivästä tuli kuohkea ja ihanan makuinen. Itseltäni ei löytynyt riittävän isoa leipävuokaa, joten paistoin taikinan leivinpaperin päälle laitetussa kakkuvuoassa (ilman pohjaa). Vuoka oli öljytty, mutta leipä jäi hieman siihen kiinni. Seuraavalla kerralla vuoraan reunatkin leivinpaperilla. :)

Nopea arkileipä5 dl lämmintä vettä
1pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
3tl sokeria
2rkl öljyä
9dl vehnäjauhoja

Sekoita vesi, suola, sokeri, kuivahiiva ja 4,5 dl vehnäjauhoja sekaisin kauhalla. Anna kohota lämpimässä, liinalla peitettynä 20 minuuttia. Lisää öljy ja 4,5dl jauhoja hiljalleen sekoittaen joukkoon. 


Kaada joko öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kohota leipää sillä aikaa liinan alla. Paista 225 asteessa 20-25min, kunnes pohjaa koputtaessa leipä kumisee ja näyttää valmiilta.

 
Nauti keiton kanssa tai ilman... 
Parasta tuoreena ja paistopäivänä... 
no, ei tuota kyllä jäänyt kuin nokare enää seuraavalle päivälle... :)

Terkuin, Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti