keskiviikko 29. lokakuuta 2014

DIY trikoopipo ohje

Heips!

Pipotehdas on ollut käynnissä. 
Antipatiani ompelukonetta kohtaan on hieman höllentynyt, vaikken edelleenkään saa kiksejä koneella surruttaessani. Kohtuullisesti on toiminut kuitenkin, mikä lienee tärkeintä.

Hankin trikookankaita alkusyksystä kangaskaupasta, netistä tilaamalla olisi saanut vielä kivempia kuoseja.Pähkäilin kaavoja hetken, usemmasta blogista ohjeita kooten saatte nyt lyhennelmän.
Tämän ohjeen pipossa on vain yksi sauma, joka tulee taakse. 

Mallikelpoinen-blogin laskentakaava pipon koolle oli hyvä. 
Koska trikookangas venyy, niin pipo kannattaa tehdä hieman päänympärystä pienemmäksi.

Mittaa pipon saajan päänympärys (py).

Piirrä kaava esim. leivinpaperille seuraavanlaisesti:
Piirrä harpilla ympyrä. 
Ympyrän säde, eli harppiin mitattava senttimäärä lasketaan seuraavalla kaavalla:

py - 4cm : 4
(päänympärysmitasta vähennetään 4 cm, jaa summa neljällä)


Piirrä ympyrän sivusta suoraa alas viivat. Leikkaa kaksi samanlaista kuviota tai yksi yhtenäinen pitkä kuvio. (huom valokuva otettu vinosta, minkä takia leikattu kuvio näyttää erilaiselta kuin päälle tietokoneella piirretty kuvio)

Taita kangas nurinpäin ja mallaa kaava päälle. Leikkaa kaksinkertaisesta kankaasta suorakulmainen pitkulainen pala siten, että toiseen reunaan jää vajaa 1cm saumavaraa, toisessa reunassa kaava on kiinni taitetussa reunassa. (= älä jätä saumavaraa). Ompele suora pitkä sivu kankaasta saumurilla tai kuten minä, ensin suoraa ompeletta ja sitten vielä reuna sik-sakilla.


Käännä kangas sen jälkeen siten, että ommeltu sauma tulee keskelle.


Asettele kaavapalat päälle nuppineuloilla kiinni ja leikkaa 7-10mm saumavaralla kangas kaavan muotoon kankaan päistä. (alla)


Ompele samalla tyylillä (suora + siksak) molemmat päädyt.


Mittaa keskisaumasta molempiin suuntiin 2cm ja piirrä merkit molemmille puolille.


Mittaa keskisaumasta alaspäin 7 cm ja piirrä merkki tähän kohtaan.


Yhdistä piirrokset kolmion muotoon ja leikkaa kolmio pois. 


Toista kolmion leikkaus molemmissa päissä.


Yhdistä pipon toisessa päässä juuri leikatun kolmion toiset reunat kohdakkainOmpele uusi sauma nurjalta puolelta kiinni.


Käännä pipo oikein päin.


Ompele pipon toisen pään kolmiosauma samalla tavalla, nyt kankaan oikealta puolelta, kiinni.


Käännä pipon muotoon siten, että viimeiseksi ommeltu sauma tulee pipon sisäpuolelle.


VALMIS.

Tältä näyttää tyttösen päässä.


 Itse tykkään enemmän tästä pipomallista, jossa on vain takasauma.
Vähän vähemmän ommeltavaakin kuin sivusaumallisissa versioissa. 
Alla myös poikaversio trikoopiposta, samanlainen lähti myös lasten serkuille.


Ompelukoneen vierestä löytyy vielä kahta trikookangasta tähtikuviolla, joista piti valmistua itselleni pipoja... ei se itselleen tekeminen näköjään inspiroi siinä määrin kuin lapsille tekeminen... :)

Ohje on tehty rautalangasta vääntäen ja pipon teko saattaa siten kuulostaa vaikealta ja monimutkaiselta. Tosiasiassa yhden pipon teko alusta loppuun asti taisi viedä n. 30 minuuttia... :) 

Sitten vaan pipoilemaan ja ompelemaan, niin kauan kuin pakkanen vielä odotuttaa...

Satu
13 kommenttia:

 1. Nättejä pipoja olet saanut aikaiseksi ja hyvät ohjeetkin siinä samalla :) Ellei noilla ohjeilla onnistu, niin ei sitten millään. terkuin Liisa

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Pointtihan näissä yksityiskohtaisissa ohjeissa on MUN oman muistin riitämätön kapasiteetti ;) Kun olen kerran kirjannut ohjeen tänne blogiin, niin siihen on myöhemmin helppo palata. Toivon tietysti, että joku muukin näistä hyötyy... :)

  VastaaPoista
 3. Hei, saanko linkittää ohjeen blogiini? Tein tällä ohjeella pipon ja oli tosi nopea ja helppo seurata selkeitä ohjeitasi. :)

  VastaaPoista
 4. Hei, paljonko olet varannut kangasta aikuisen pipoon? Ompelusta on aikaa ja olis kiva tilailla trikookankankaita mahd. pienillä hukkapaloilla. Kiitos tarkasta ohjeesta, ehkä uskallan kokeilla!!

  VastaaPoista
 5. Heips. Oma päänympärykseni on n. 55cm + muutama cm saumavaraa. 55-60cm:n kangassuikalleella saisi itselleni hyvinkin pipon. 50cm jäisi hieman vajaaksi. Saman verran kangasta pituussuunnassa. Riippuu siis pään koosta.

  VastaaPoista
 6. Tein tällä ohjeella pipon kun päänympärys on 50cm, piposta tuli loppujen lopuksi PY 42cm, onko ihan oikein? piirsin siis 50cm-4cm= 46cm ja se jaettuna 4 on 11,5 ja sillä säteellä piirsin ympyrän. eihän tohon laskelmaan enään mitään saumanvaroja laiteta? saumuroin siitä 7mm päästä :)

  VastaaPoista
 7. anteeksi, en lukenut ohjetta tarkasti, lukeehan tuolla että saumanvarat lisätään :) kiitos hyvästä ohjeesta :)

  VastaaPoista
 8. Mahtava selkeä ohje! Sait tämmöisen nelikymppisenkin innostumaan ompelusta, viimeiset omepelukokemukset löytyvät yläasteajoilta. Kiitos!!

  VastaaPoista
 9. Hehheh! No hyvä, jos ompelukone jälleen surraa useamman vuoden tauon jälkeen... :) Kiitos vaan!!

  VastaaPoista
 10. Kiitos aivan huippuhyvästä ohjeesta! Parasta, kun olet jaksanu ottaa kuvat jokaisesta työvaiheesta! ������������ Tein tällä ohjeella pari vuotta sitten pipot koko perheelle ja hyvät tuli. Nyt tarttee uusia, niin eipä sitä ulkoa enää muistanu ohjetta �� Mut onneks tää viel löyty ������

  VastaaPoista