torstai 12. maaliskuuta 2015

Nopea pataleipä

Heippa!

Aina ajoittain olen aktivoitunut leipomaan tuota ihanaa pata-leipää, jonka esitaikina tehdään jo edellisenä iltana ja leipä paistetaan vasta seuraavana aamuna. Ohje löytyy täältä.

Mutta mitä sitten, kun on akuutti itsetehdyn leivän himo...

Ratkaisu on tässä: 
Yhdistin nopeahkon leipätaikinan ja padan... :)


Nopea pataleipä

5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
 3 tl sokeria
2 rkl öljyä
6 dl vehnäjauhoja 
3 dl sämpyläjauhoja

Sekoita lämpimään veteen kuivahiiva, suola, sokeri, 2 dl sämpyläjauhoja ja 2,5 dl vehnäjauhoja. Kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia. Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 225 asteeseen. Lisää kohotuksen jälkeen taikinan sekaan öljy ja loput jauhot.

Laita pata 225 asteiseen uuniin 30 minuutiksi ja laita samalla taikina uudelleen kohoamaan samaksi ajaksi vehnäjauhotetun leivinpaperin sisälle (alakuva). Taikina kohoaa reilusti ja tarraa herkästi kiinni kippoon/leivinpaperiin.


30 minuutin jälkeen ota taikina pois kohoamiskulhosta ja taittele vehnäjauhojen avulla "ympyräksi". Kippaa taikina kuumaan pataan. Paista 30 minuuttia padassa kansi kiinni. Ota kansi pois ja jatka paistoa vielä 15 minuuttia.


Ota leipä pois padasta ja Nauti!!


Rapea ja paksu kuori sekä ihanan pehmeä sisus.
Tykkään!


Terkuin, Satu



10 kommenttia:

  1. Voi tuota on pakko kokeilla lämpimän leivän himossa :) Kiitos Satu ohjeesta :)

    VastaaPoista
  2. Satu, blogissani on sinulle haaste!

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Löytyisikö gluteenitonta sovellusta pataleivästä tällaiselle, jauhopeukalo keskellä kämmentä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteenittoman version saa vaihtamalla jauhot vaikka provenan kaurajauhoihin jos puhdistettu kaura käy keliaatikolle

      Poista
    2. Gluteenittoman version saa vaihtamalla jauhot vaikka provenan kaurajauhoihin jos puhdistettu kaura käy keliaatikolle

      Poista
  4. Hmm, eipä löydy vielä gluteenitonta versiota, mutta laitetaanpa mietintämyssyyn. Hyvän gluteenittoman leivän resepti olisi kyllä hyvä kehitellä.

    VastaaPoista
  5. Satu, laitatko minulle spostiosoitteesi, jotta voin lähettää sinulle postia?

    VastaaPoista
  6. Leipä jäi pataan kiinni?? Tulikuuma painava pata, mikä meni vikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... vaikea sanoa. Oliko pata keraaminen vai valurautainen? Valurautainen tarvitsee ajoittain rasvan pintaansa. Oon erilaisia pataleipiä tehnyt, koskaan ei ole jäänyt kiinni kummallakaan patatyypillä. En osaa valitettavasti auttaa.

      Poista