lauantai 6. kesäkuuta 2015

Pakollinen puutarha-postaus...

Heips!

Ihanaa lauantaita itse kullekin. 
Kevät on kyllä niin ihanaa kasvun aikaa, että sitä täytyy aina erityisesti tutkailla... 
Naapurit ovat varmaan tehneet minusta ihan omanlaisensa käsityksen, kun hullu home-made-puutarhuri kiertää aina iltaisin pienessä pihassaan jokaista kukkaa ja nuppua ihaillen... saati sitten, että vielä kuvailee niitä... ;)

Tänä vuonna tein päätöksen, etten esikasvata mitään taimia itse. 
Tomaatin taimet ostin pieninä valmiina, tuuppasin kasvimaalle kasvamaan.


Ostin myös pienen kesäkurpitsan taimen, katsotaan, tuoko satoa noin pienellä kasvimaalla.


Mansikkamaa porskuttaa ihan itsekseen, lannoitin kyllä keväällä ja siistin viime kesän jäljiltä.


Ensimmäiset kukatkin on jo auenneet varhaisemmasta lajikkeesta.


Nuo kirsikkapuut lumoavat kyllä kukinnallaan joka kevät. Ensimmäistä kertaa meillä kukkii erittäin runsaasti kaksi kirsikkapuuta. Toinen on matala, pensastava "suklaakirsikka" ja toinen normaalikasvuinen. Kummankaan virallista nimeä en kyllä enää muista.


Ei nuo omppupuutkaan paljoa häviä kauneudessaan, mutta kukkia on kyllä vähemmän. Jäniksen typistämä rautatienomenapuu ei kuki tänä vuonna ollenkaan... höh. 


Vaaleanpunakukkainen koristeomenapuu on kyllä oma suosikkini...


Ai niin, ostin äitienpäivälahjaksi äidilleni (ja samalla myös itselleni) kurkun taimen.


Ensimmäiset kurkut ovat kypsymässä, katsotaan loppukesää kohden, kuinka pysyy hengissä ja minkälaisia kurkkuja täältä on luvassa. 


Kukkapenkkejä pihassa on tällä hetkellä kolme, kaikkiin olen yrittänyt istuttaa kukkia siten, että kukkisivat peräjälkeen. Tämän ensimmäisen penkin tulppaanit ovat jostain syystä lakanneet kukkimasta, mutta alkukevään krookukset ja keskikesän liljat ja syksyn syysleimut kukkivat runsaana. Tällä hetkellä tuolta pukkaa esiin liljoja ja kuunliljoja... 

Liljakukkoja (YÖK) olen muutamana vuonna löytänyt, tänäkin vuonna kaksi. 
Vinkkinä: heti liljojen putkahtaessa maasta esiin kannattaa käydä päivittäin katsomassa liljat läpi. Tapa jokainen liljakukko ja jos liljan alapinnoilla on epämääräisiä röykkiöitä mustia pisteitä, niin katkaise tämä lilja tyvestä pois ja hävitä esim. pussissa roskiksessa. Älä laita puutarhajätteisiin tms, jossa  nuo pääsevät kehittymään liljakukoiksi. 

Tänä ja viime vuonna olen tätä linjaa toteuttanut, kaksi kukkoa ja kaksi liljaa olen tuhonnut, nyt ei noissa kasvavissa ole yhtään sellaista näkynyt.


Kahdessa muussa kukkapenkissä kasvaa pioneja, tulppaaneja, kuunliljoja, päivänliljoja, jaloangervoja, narsisseja, krookuksia, helmililjoja... Tuonne sekaan tuuppasin muuten Liisalta saamani Zinnian siemenet, saapi nähdä lähteekö ne itämään.


Seuraavaksi odotan pionien kukkimista... Ne on NIIN kauniita.


 Kaikki kukat on itse asiassa tosi kauniita ja erikoisenkin muotoisia, kun niitä jää läheltä katselemaan, myös nämä ihan tavalliset narsissit.


Etupihan kukkalaatikkoon istutin jalopelargonioita ja kaksi pientä neilikkaa.


Terassin puolella tähtivaaseissa ihan perus-orvokkeja.


Etukuistilla ihana hortensia, jonka sain lahjaksi.


Samalla kuistilla roikkuu toinen kaunis lahjakukkani, miljoonakello. Tämäkin on yksi suosikeistani, kukkii ihanasti koko kesän, kunhan muistaa kastella... ;)


Jaahas, siinä kutakuinkin puutarhapostausta. Vadelmapenkki on niin kauheassa kunnossa, ettei siitä kehdannut ottaa kuvia. Penkki on odottanut uudistusta noin 2-3 vuotta ja taas se on "to do -listalla"  Katsotaan ehtiikö sitä tänäkään vuonna.

Niin, ja odottelen tässä mieheltäni uusia vaaleanpunaisia Dahlioita... Olin säilönyt viime kesäiset Dahliat ruukussa autotallin perällä ja viimeisin näköhavainto niistä oli mielestäni huhtikuulla. Nyt niitä ei enää autotallista keväällä löytynytkään ja tyhjät ruukut löytyivät pihan perältä... Murrrrrr... tyyppi oli siivonnut autotallista tyhjältä näyttävät multaruukut pois... v-i-r-h-e! :D

Lopuksi pieni lintu-kevennys!


Poitsu teki muistaakseni puutarha-messuilla viime vuonna tuollaisen linnunpöntön, jonka isänsä kanssa petsasivat. Laittoivat sitten syksyllä sen tuonne puuvajan katolle. Puuvaja sijaitsee tiiviillä pientaloalueella meidän pihan reunalla. Puuvajan vieressä meidän pihassa on lasten leikkialue: keinut ja hiekkalaatikko ja naapurin puolella leikkimökki. Voitteko kuvitella, pönttö on löytänyt asukkaansa!!! Olemme kyllä antaneet pesimisrauhaa siinä mielessä, että futis- ja muut riehumispelit on hetkeksi laitettu pannaan meidän pihassa.  :)

Näin!

Ihanaa kukkaloistoa (ja niitä uusia Dahlioita) odotellessa... ;)
Mukavaa viikonloppua!

Satu


5 kommenttia:

 1. Näyttää ihanalle! Ja kurkkusatoa jo tulossa. Kiva pönttö ;)

  VastaaPoista
 2. Ollappa kasvihuone, niin kurkku- ja tomaattisatoa tulisi vielä aiemmin... ;)

  VastaaPoista
 3. Kiitos liljakukkomuistutuksesta; pitää tänään tarkistaa :-)

  VastaaPoista
 4. Ollos hyvä vaan! Nyt kun hehkutin, ettei niitä oo näkynyt, niin tarttee varmaan itsekin taas todella syynäillä... :)

  VastaaPoista
 5. Kiva puutarhapostaus! Todellakin minunkin pitää käydä tarkastamassa ne liljani. Toivottavasti Zinniat tuovat sinun silmillesi iloa niin ulkona kuin maljakossakin. Itsellänikin on niitä jo hieman itänyt. Mukavaa alkavaa viikkoa tv Liisa

  VastaaPoista