sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Gluteenittomat munkit

Tervehdys!

Vapun kunniaksi päätin paistella muutaman munkin...
Tein munkkeja kahdella eri taikinalla.

Kuvassa gluteeniton munkki

Kuvassa munkit ilman kananmunaa, resepti löytyy täältä.

Täältä löytyy vielä ihan normi-munkkiresepti (alla).


Ensimmäistä kertaa tein gluteenittomia munkkeja ja täytyy sanoa, että yllätyin positiivisesti. Nämä olivat niin hyvärakenteisia ja suussasulavia, että ei olisi gluteenittomiksi uskonut... :) 
Reseptin ja ohjeet bongasin täältä.

Gluteenittomat munkit 12kpl

3 dl maitoa
25g hiivaa
2 tl psylliumia
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
1/2 tl ksantaania
6,5 dl Semperin vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
50g voita

rypsiöljyä paistamiseen

Tein taikinan monitoimikoneella. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää psyllium ja anna turvota 5min. Lisää kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää jauhoseosta hiljaalleen taikinan joukkoon koko ajan alustaen. Lisää pehmeä voi ja hiljalleen loput jauhot.

kuvassa munkit ennen kohotusta

Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele niistä ensin palloja, jotka litistetään ja joiden keskelle tehdään  reikä. Aseta munkkirinkilät leivinpaperin päälle pellille. 

Kuvassa kohotetut munkit

Munkit kohotetaan vesihöyryssä uunissa. Aseta uunin pohjalle kiehuvaa vetta kattilassa ja uuni 40 asteeseen. Kun uuni on höyrystynyt, niin nostetaan munkkipelti uuniin kohoamaan 20 minuutiksi. Tällä välin lämmitä paistoöljy 180 asteiseksi. 


Paista kohonneet munkit öljyssä 2 minuutin ajan molemmilta puolilta. 


Nosta jähtymään ritilän tai leivinpaperin päälle. Sokeroi jäähtyneenä.


Haukattu munkki... :) 
Kypsä ja pehmeä, pinnalta rapea!


Hyvää vappua! 


 Terveisin, 
Satu


4 kommenttia:

  1. Onpa kiva tietää, että gluteenittomat munkit ovat maistuvaisia. Ja näyttävätkin kauniilta. - Hyvää vapun aattoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Hyvän näköisiä munkkeja. Hyvää vappua Satu <3

    VastaaPoista