perjantai 17. syyskuuta 2021

Hurahtanut hapanjuureen

 Tervehdys!


Sekaleipä hapanjuureen



Sain joululahjaksi itseltäni Eliisa Kuuselan Leipävallankumous-kirjan ja hurahdin hapanjuurileivontaan aivan täysin... 😁


Kirjan selkeiden ohjeiden mukaan tein itselleni sekä ruisjuuren että vehnäjuuren. Juuria säilyttelen jääkaapissa ja otan tarvittaessa sieltä käyttöön. 

Juurileivonta vaatii hieman ennakointia ja aikaa, mutta lopputulos palkitsee roimasti... Esimerkiksi jos haluan leipää torstaina, otan tiistai-iltana juuren kylmästä, ruokin ensimmäisen kerran silloin, toisen kerran keskiviikko-aamuna ja taikina tehdään keskiviikkoiltana. Taikina lepäilee jääkaapissa siihen asti, että sen haluaa paistaa. Paistan yleensä yhden leivän torstaina, toisen perjantaina ja taikinamäärästä riippuen kolmannen lauantaina. Kauempaa en ole leipätaikinaa viitsinyt jääkaapissa säilöä...



Vuoden alusta lähtien olen leiponut lähes viikoittain (paitsi kesällä), pääasiassa leipää, mutta myös muuta. Juuren ollessa nuori, leivontakertoja olisi hyvä olla alkuun tiheämmin tai sitten juurta voi ruokkia ilman leivontaa, jotta se vahvistuu ja tuottaa paremmin kohoavat ja maukkaat leipomukset. 


Paistamisessakin on omat kikkansa. Olen paistanut leivät uunissa pizzakiven päällä, ensin kuumemmassa 240 asteessa 20 minuuttia ja sitten 220 asteessa 20 minuuttia. Puolet ajasta uunissa on kaksi vesikippoa, jotka mahdollistavat leipien pintaan tehtyjen viiltelyjen aukeamisen kauniisti ja toisaalta rapean kuoren. 






Liityin myös facebookin hapanjuurileipurit-ryhmään, josta löytyy ohjeita juuren tekemiseen sekä erilaisia reseptejä. Tuhannet muut hapanjuurileipurit auttelevat tarvittaessa.

Ryhmässä uskaltaa tuoda esille niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin.


Varsinaisia reseptejä en tähän postaukseen laita, mutta muutamia kuvia tuotoksista.


Vasemmalla vaalea paahtoleipä, joka on yksi meidän perheen suosikeista.





Niin kuin kuvista on pääteltävissä, on leivät kohtalaisen kookkaita. Kuori on kova ja rapea, sisus pehmeä. 


Jauhoina olen käyttänyt pääosin luomu-vehnäjauhoja, lisännyt sekaan spelttiä, täysjyvävehnää, ruista, kauraa. 





Uunista ottamisen jälkeen leivän tulisi antaa jäähtyä ritilän päällä n. tunnin verran ennen leikkaamista, jotta maut saavat tasaantua.


Vas. kuvassa briossi-leivät, ihanan makean mausteiset, kuin pullaa... 😋


Luomujauhoissa ei ole jauhonparanteita ym, joten villihiivoja on niissä enemmän. Koska juuri perustuu villihiivoihin, on ainakin juuren ruokinnassa käytettävä luomujauhoja. Osa leipoo sitten tavallisilla jauhoilla. 







Minä, joka olen aina leiponut pulla- ja leipätaikinat vatkaimella tai monitoimikoneella, olen täysin jäänyt kiinni käsin vaivaamisen ihanuuteen... 😳😂 On niin terapeuttista tunkea kädet taikinaan ja pysähtyä hetkeen... 










Patonkia olen tehnyt vain kerran, silloin tuotoksena kaksi yrttipatonkia ja kaksi tavallista.






Sämpylöitä on tullut tehtyä erilaisia, suunnitellusti ja myös taikinan ylikohoamisen takia... Siemensämpylöistä en löytänyt kuin raaka-kuvan, mutta olivat herkkua...😋




Hampurilaissämpylät hapanjuuresta onnistuivat kivasti...





Kyllä itse tehdyt hampparit voittavat mennen tullen mäkkärit ja heset.





Ruispalat ovat toistaiseksi ainoa, mitä olen ruisjuuresta tehnyt. Ruisleivillä ei ole meidän perheessä kovin suurta menekkiä, minkä takia niiden leivonta on jäänyt vähäiseksi.



Oik. kuvassa iltapalalle tehty feta-oliivi -focaccia hapanjuureen.







Pizzapohjasta tuli sairaan hyvää. Ekan kerran elämässäni olisin halunnut syödä mieluummin reunoja kuin täytettyjä osia. Pohja oli rapea, reunat kohonneet ja hyvärakenteisia. 







Pizzataikina tehdäänkin pitkän kaavan mukaan. Päivänä 1 tehdään taikina, päivänä 2 muotoillaan taikina palloiksi. Taikinapallot lepäävät kylmässä vielä kahden yön yli, joten pizzaa päästään paistamaan päivänä 4...😊



hapanjuuripizza




Pizzan paisto tietysti pizzakivellä ja uuni niin kuumaksi kuin mahdollista. Tavallisella uunilla pizzan paisto vie kuitenkin niin kauan (lue n. 10min) aikaa, joten seurueelle paistettaessa ensimmäiset pizzat on jo jäähtyneet, kun viimeinen tulee uunista.


pizza hapanjuureen



Tuli niin mahtavia pizzoja, että heräsi halu kokeilla paistoa paremmassa pizzauunissa. Oikeasti teki mieli hankkia aito puilla lämpiävä pizzauuni, mutta tilanpuutteen takia hankittiin kaasulla toimiva Ooni. Oonissa pizza paistuu n. 1 minuutissa ja reunat saavat omanlaisen ulkonäön ja maun.

Sitten muutama kuva makeista hapanjuurileivonnaisista.




Pullataikinasta olen tehnyt korvapuusteja, solmuja, sokeripullia, dallaspullia... 





Samasta pullataikinasta paistoin myös munkit ja täytyy kyllä sanoa, että nyt veti vertoja Pyynikin munkkikahvilan munkeille... Eikä ollut ainoastaan oma mielipide... 😊😋







Vohvelitaikinasta tuli niin mahtava, että siitä taidan postauksen tehdä jossakin vaiheessa. Vohvelit olivat rapeita, vaikka joutuivat seisomaan oman aikansa ennen syömistä. Olivat myös niin tuhteja, etten pystynyt yhtä enempää syömään...😂 







Nämäkin rankattiin arvostelussa vohvelikahvilan vohveleiden rinnalle ja voin sanoa, että raati on yleensä todella tiukka ja ärsyttävän pieniin asioihin puuttuva...


No nyt on sitten tullut kehuttua omia leipomuksia ihan koko postauksen verran...😬😳 
...mutta, mutta kun nämä juurella tehdyt ovat olleet ehdottomasti parhaita ikinä tekemiäni versioita... 😜

Lopuksi vielä kuva kumpuilevasta pannukakusta, joka sekin sai juurelta hieman potkua...



Jos sinä innostuit juurileivonnasta, niin suosittelen Leipävallankumous-kirjaa tai jo pelkästään liittymään facebookin hapanjuurileipureiden ryhmään. Jos et halua itse tehdä omaa juurta, niin juuria saa ostettua valmiina ja ehkäpä joku tuttu jo ennestään omistaa toimivan juuren, josta voi sinulle antaa poikasen... 😊

Terkuin, Satu


2 kommenttia:

  1. Juurikin kaikki on hyvän näköistä ja erittäin kaunistakin vielä! VArmasti hyvän makuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa, kyllä on tekeleet kauppansa tehneet meidän perheessä... :)

      Poista