maanantai 25. elokuuta 2014

Omena-kaneli- ja karviaisliköörin valmistusta

Heips!

Syksy on selkeästi saapunut. Lapset ovat sairastaneet ensimmäiset kuumeiset flunssansa, yksi korvatulehduskin hoidettu. Sateetkin ovat saapuneet. 

Viikonloppu oli kuitenkin hieno, yksi päivä touhuttiin mökillä puusavotassa. Lapset käyttivät vuorotellen klapikoneen kaasua, iskä käänteli puita koneeseen ja meitsi pinosi puita kasalle. Alkava flunssa verotti itselläkin sen verran voimia, että taukoja piti pitää jalkojen täristessä... :) 

Sunnuntaina laitoin vielä uudet liköörisatsit tulemaan.



Oma suosikkini on omena-kaneli, mutta ei tuo karviainen kyllä paljoa häviä.
Tosi helppoa ja nopeaa, suosittelen kokeilemaan.
Viime vuonna tein omppuliköörin iskän omenapuun sadosta, tänä vuonna kokeillaan tuosta oman pihan valkeasta kuulaasta...
(muokkaus: Valkea kuulas -likööri ei ollut yhtä hyvää, kuin edellisen vuoden likööri punakanelista tehtynä...)

Omena-kanelilikööri 
(alkuperäinen ohje kääpiölinnan köökistä, itse hieman sovelsin tähän muotoon)

n.7 omenaa
0,5 l vodkaa (80%)
1 kanelitanko
0,5 l omenatuoremehua
3 dl vaaleaa siirappia


Viipaloi omenat suureen kannelliseen purkkiin. Omat omenani olivat jättisuuria, jo neljästä omenasta tuli purkki täyteen.


Kaada päälle vodka ja lisää kanelitanko sekaan.


Ruuvaa korkki kiinni ja aseta purkki pimeään huoneenlämpöön muhimaan vähintään 3 viikon ajaksi. Kääntele välillä.


Alla sama satsi 4 viikon huoneenlämmössä säilönnän jälkeen.


Pullot pestään ja desinfioidaan 100 asteisessa uunissa.


Siivilöi omenat pois, lisää siirappi ja mehu. Tarvittaessa voi liköörin suodattaa suodatinpussin läpi. 
Pullota ja säilytä viileässä. Maku pyöristyy joulua kohden ja paranee keväälle päästessä 
(jos likööriä vielä on jäljellä).



Karviaislikööri
(Ohje pääosin täältä)

1 litra karviaisia
3,5 dl vodkaa (40%)
2-3 dl vaaleaa siirappia

Huuhtele ja perkaa karviaiset. Osa ohjeista pakastaa marjat ennen pullottamista, mutta itse en ole sitä tehnyt ja toimii kyllä ilmankin loistavasti. 


Purkita karviaiset ja kaada päälle vodka. 


Sulje korkilla ja aseta pimeään huoneenlämpöön tekeytymään 3-5 viikon ajaksi.


Siivilöi seos, valuta tarvittaessa suodatinpussin läpi. Lisää siirappi.


Pese pullot ja desinfioi 100 asteisessa uunissa.


Pullota ja säilytä viileässä. 


 Likööristä tulee ihanan marjaisan väristä ja täyteläisen makuista. Maku vaan paranee vanhetessaan.


Sopii lämmikkeeksi myös näihin syksyn viileisiin iltoihin... ;)

Terkuin, Satu








3 kommenttia:

  1. Taisin just kutsua itseni teille kylään, pyörällä! ;D
    Ei vaines, nyt on sellainen resepti että KYLLÄ on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa, hiukan on vielä viimevuotista satsia jäljellä ;) Nää on molemmat superhelppoja tehdä ja NIIN hyviä... Niin ja alkoholin liikakäytön raja on naisilla se 16 ravintola-annosta/viikko... ;)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...