maanantai 28. huhtikuuta 2014

Vauvoille villasukkia ja tumppuja

Heipähei!

Olen neulonut usealle ystävän vauvalle pikkuruisia villasukkia. 
Tällä kertaa ystäväni pieni tyttönen sai vaaleanpunaiset villasukat ja mieheni veli perheineen sai pienen tyttövauvan syntymän johdosta pienet sukat ja tumput. 
Tässä nyt yksityiskohtaiset ohjeet molempiin.

Pienet vauvan villasukat


Vastasyntyneelle neulo puikoilla nro: 3 (pohjan pituus n. 9,5cm) 
1-2 kk ikäiselle neulo puikoilla nro: 3,5 (pohjan pituus n.11cm)

Luo 40 silmukkaa. Neulo 20 kerrosta 2 oikein, 2 nurin -neuletta. 
Kantapää: Neulo 1. ja 4.puikon silmukat samalle puikolle ja jätä muut silmukat omille puikoilleen odottamaan. Nosta ensimmäinen s neulomatta ja neulo loput 19s oikealla puolella oikein. Nosta nurjalla puolella ensimmäinen s nurin ja neulo loput 19s nurin. Jatka yhteensä 16 kerrosta.
 
Kantapohjan kavennus: Nosta edelleen aina ensimmäinen s neulomatta molemmin puolin. Ensimmäinen kerros: nosta ensimmäinen s, neulo 12s oikein, tee sitten ylivetokavennus (nosta ensimmäinen s neulomatta, neulo seuraava oikein. Vedä nostettu s neulotun yli). Käännä työ (5s pitää siis jäädä neulomatta odottamaan seuraavaa kerrosta). Nosta nurin ensimmäinen s, neulo 6 s nurin ja neulo sitten 2 seuraavaa s nurin yhteen. Käännä työ ja jatka samaan tapaan. Kantapohjan koko on siis 8s, joka kerroksella yhden s kavennus.

Kun kaikki reunoilla olevat silmukat on kavennettu kerätään kantapää-lapun reunoista 9-10s puikoille 1. ja 4. Jaa lisäksi kantapohjan puikolta 4s 1.puikolle ja 4s 4.puikolle. (yht. siis 13-14 s/puikko). Ensimmäinen kerros: neulo kerätyt silmukat kiertäen oikein puikoille (siis siten, ettei silmukan kohtaan jää "reikiä" vaan silmukan kierrosta x-kuvio). Jatka 2. ja 3. puikoilla joustinneuletta. 
Kavenna toisella kerroksella 1. puikon lopussa 2 viimeistä s oikein neuloen yhteen ja 4. puikon alussa 2s ylivetäen yhteen. Tee kavennukset siten, että ensimmäisen kavennuskerroksen jälkeen yksi välikerros, toisen kavennuksen jälkeen 2 välikerrosta ym. Toista, kunnes 1. ja 4. puikoilla on taas 10 s. Jatka yhteensä 16 kerrosta (sisältää siis kavennuskerroksetkin). 

Sitten aloitetaan kärkikavennukset: Neulo 1. ja 3.puikon lopussa 2s oikein yhteen ja puikon viimeiseksi 1s oikein. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1s oikein ja sitten ylivetokavennus seuraavilla kahdella silmukalla. Tee kavennukset em. tavalla joka toinen kerros, kunnes puikoilla on 5s, sen jälkeen kavennus joka kerroksella. Kun joka puikolla ja 2s katkaistaan lanka ja vedetään neulan avulla silmukoiden läpi ja päätellään nurjalle puolelle.


Pienet vauvan tumput

Vastasyntyneelle neulo puikoilla nro: 3 
1-2 kk ikäiselle neulo puikoilla nro: 3,5 

Luo 40 silmukkaa ja neulo 20 kerrosta 2o ja 2n -joustinneuletta. Neulo 20 kerrosta oikein, sitten aloitetaan sädekavennukset: neulotaan 2s oikein yhteen, sitten 2s tavallisesti oikein. Toista koko kerros samalla tavalla. Neulo 2 kerrosta oikein, sitten jälleen kavennuskerros: neulo 2s oikein yhteen, 1s tavallisesti oikein. Toista koko kerros. Neulo 1 kerros oikeaa väliin. Seuraavalla kerroksella neulo 2s oikein yhteen koko kerroksen ajan. Neulo vielä viimeisellä kerroksella 2s oikein yhteen koko kerroksen ajan. Katkaise lanka ja vedä se jäljelle jääneiden 5 silmukan läpi ja päättele nurjalle puolelle.

Näihin alla oleviin tumppuihin virkkasin lopuksi vielä "pitsireunuksen" vaaleanpunaisesta langasta.
 

Lasteni sekkutytön pakettiin lähti mukaan vielä muutama body ja pöksyt.


Neulomisterveisin,
Satu

2 kommenttia:

  1. Kiitos paketista, Satu! Ihanat pikkuruiset sukat ja maaseudun emännälle sopiva body :)!

    VastaaPoista
  2. Hehheh! Huomasin vasta kotona sen bodyn tekstin... :)

    VastaaPoista